FEMIA
Wie ben ik?
Ik ben Femia Spijkerman, geboren in Friesland. Ruim 30 jaar geleden zijn mijn man Tjalling en ik verhuisd naar Brabant, waar we met veel plezier wonen. In mijn counsellingspraktijk voor psycho-sociale hulpverlening, ben ik gespecialiseerd in verliesbegeleiding en relatiebegeleiding. Ook kun je bij mij terecht voor EMDR. Van jongs af aan ligt mijn interesse al bij de medemens en was ik altijd al nieuwsgierig naar de binnenwereld van anderen.
Mijn loopbaan is begonnen in Zorg en Welzijn. Ik heb de Sociale Academie gedaan en verschillende functies uitgeoefend op het gebied van het begeleiden, coachen en leidinggeven. Counselling sluit aan bij mijn natuurlijke vaardigheden, om mensen empatisch te volgen, heb ik een niet-oordelende houding en ben ik oprecht en authentiek.
Om professioneel te kunnen counsellen, heb ik vervolgens de Academie voor Counselling en Coaching gevolgd. Hierna heb ik mij gespecialiseerd in Verliesbegeleiding. Hiertoe heb ik de Post HBO / Post-doctorale leergang Verlieskunde en de Masterclass Verlieskunde gedaan. Voor het werken met koppels heb ik mij geschoold in EFRC, Emotionally Focused Relation Counselling, Verbindende Communicatie, Counselling en Seksualiteit, Oplossingsgerichte communicatie en Vergevingscounselling.
Tevens ben ik als EMDR practitioner bevoegd voor het behandelen van enkelvoudige trauma’s met EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).
Mijn eigen verliezen
Op jonge leeftijd, ik was 16 jaar, overleed plotseling mijn vader. Zijn vroegtijdige dood heeft een grote impact op mijn leven en ons gezin gehad. Mijn puberteit stond stil, mijn rol in het gezin veranderde en deed een groot appel op mijn verantwoordelijkheidsgevoel.
Mijn man en ik zijn ongewild kinderloos. Een lange weg van hoop, verdriet en onzekerheid ligt achter ons. Een weg waarin we afscheid hebben moeten nemen van een toekomstbeeld dat we voor ogen hadden en waarin we samen hebben moeten zoeken naar nieuwe betekenis en zingeving.
Uit eigen ervaring weet ik dat het verwerken van een (ingrijpend) verlies een zware opgave kan zijn. Een netwerk van familie en vrienden kan daarin heel ondersteunend en troostend zijn. Soms is er iets meer nodig. Ook ik heb professionele hulp gehad bij de verliezen die ik in mijn leven heb meegemaakt.
“Delen is helen” staat dan ook voor het effect dat de professionele hulp op mij heeft gehad. De basis van alle hulpverlening begint met het delen van je gedachten, gevoelens, emoties, verlangens, pijn. Door jezelf te openen en contact te maken met jezelf, komt er een innerlijk groeiproces op gang. Als counsellor help ik bij dit proces.
Het klaproosje is vanwege de mooie, intense rode kleur mijn logo geworden. Rood staat voor levenskracht. Het aanboren van de eigen (levens)kracht van mensen is een belangrijk aspect van mijn werk.
Daarnaast hebben klaprozen beweging in de grond nodig om te kunnen groeien. Het zaad van deze bloem kan jaren in rustende toestand in de grond blijven, tot de omstandigheden weer gunstig zijn om te groeien en te bloeien.
Ik ga ervan uit dat in elk mens het beste naar boven kan komen. Net als bij de klaproos is hiervoor wel een stimulerende en groeibevorderende omgeving nodig. In mijn praktijk voor Counselling wil ik die graag bieden.